Dagsfärska bilder

💞 Hej alla följare ! Här kommer några dagsfärska bilder från Visby.
 
 Klinten skymtar där borta...
 Gotlandsbåten...
 Det tar i bra nog till havs...
 Fiskarporten  vid kruttornet...
 
 
 
Kruttornet,strandpromenaden...
 
strandpromenaden...
 Kongresshuset...

Lidls butik på Gotland blir världens första

klimatneutrala livsmedelsbutik

Nu står det klart att Lidl blir först att klara branschens tuffaste hållbarhetscertifiering – NollCO2. Butiken i Visby har uppfyllt certifieringskraven om netto nollutsläpp under hela byggnadens livstid, från materialtillverkning till demontering. Detta befästes i måndags då SGBC överlämnade certifikatet med ett historiskt handslag. 

– Det var inte längesedan som klimatneutrala matbutiker kändes som en avlägsen framtidsvision och som något för experimentella forskningsprojekt. Certifikatet är beviset på att det faktiskt är möjligt och Lidl har nu nått en mycket viktigt milstolpe för framtidens hållbara livsmedelsbutiker. Vi är pionjärer inom hållbart byggande och vår förhoppning är att detta leder till att fler bygger hållbart och därmed bidrar till ökat behov av klimatneutrala material, säger Johan Augustsson, Sverigechef Lidl.

Lidl Sverige har länge haft ambitionen att öppna en butik på Gotland, och i augusti 2017 beslutades att kedjan skulle etablera den efterlängtade butiken på Skarphäll i Visby. Butiken, som får en försäljningsyta på 1 300 kvadratmeter, blir förutom världens första klimatneutrala butik enligt SBGC:s certifiering NollCO2, också Gotlands allra första Lidl-butik.

NollCO2-certifieringen är framtagen som ett viktigt steg för att Sverige ska nå sina klimatmål och är bland de tuffaste i världen. Lidl har under många år arbetat för att begränsa klimatpåverkan i sin verksamhet och har bland annat mottagit högsta betyg Outstanding för tre av sina butiker enligt den världsledande miljöcertifieringen BREEAM. Målsättningen är att samtliga nya Lidl-butiker ska miljöcertifieras samt att livsmedelskedjan ska bidra till branschens klimatomställning.

© Kerstin M 2020 👋