inlagd stekt strömming och Kåldolmar
 

Ingredienser                                

Stekt strömming

  • 1 kg strömming, rensad
  • 3 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • rågmjöl
  • olja
  • smör
  • salt
  • vitpeppar

Ättikslag

  • 2 dl ättiksprit 12 % 
  • 3,5 dl strösocker
  •  
  • 6 dl vatten

Till inläggningen

  • 1 morot
  • 5 cm purjolök, den gröna delen
  • 0,5 äpple
  • 1 rödlök
  • 5 cm färsk pepparrot
  • 5 lagerblad
  •  

    Gör så här

    1. Ättikslag
      Börja med ättikslagen. Koka ihop alla ingredienser i en kastrull. Ta från värmen och låt svalna helt.
    2. Stekt strömming
      Klipp bort fenorna på strömmingen.
    3. Vispa ihop ägg och grädde i en skål. Krydda med salt och vitpeppar.
    4. Lägg fisken på ett fat med höga kanter eller i en skål. Häll över blandningen och blanda runt väl. Häll rågmjöl på ett fat. Vänd runt fiskarna en och en i mjölet.
    5. Stek dem gyllene smör och olja i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
    6. Inläggning
      Skala och skiva moroten tunt. Strimla purjolöken. Dela, kärna ur och skär äpplet i 0,5 cm tjocka skivor. Skala och skiva löken i 0,5 cm tjocka ringar. Skala och skär pepparroten i tunna skivor.
    7. Varva alla ingredienser med strömmingen i en stor glasburk. Häll på ättikslagen. Låt inläggningen stå i kylen minst 2 dygn för att hinna få bra smak.
     
    Gjorde även Kåldolmar idag.😃
     
     

    Kåldolmar utan risgrynsgröt

    • 1 st vitkålshuvud, medelstort
    • vatten
    • salt o några kryddpepparkorn
    • 400 gram blandfärs (nöt- o fläsk-)
    • 2 st pressade kokta potatisar
    • 1.5 dl grädde
    • 0.5 dl mjölk
    • 2 st ägg
    • 1 st gul lök, finhackad
    • salt o grovmalen svartpeppar
    • 3 msk smält smör
    • 1 msk sirap
    • 5 dl kålspad
    • 10 st Kryddpepparkorn
    • 1 tsk soja
    • Sås:

    • 2 msk vetemjöl
    • 1 msk smör
    • 4 dl av skyn
    • 1 dl grädde
    • salt o svartpeppar
     

    Gör så här:

    1. 1

      Tag bort de yttersta fula bladen. Skär runt mittstocken för att bladen sen lättare ska lossas. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten o kryddpepparkorn. Lägg i kålhuvudet med mittstocken uppåt. Lossa bladen efterhand som de mjuknat och lätt kan lossas. Lägg dem på en handduk för att rinna av. Lossa ca 16 blad. Spara kålspadet till stekningen av dolmarna och ev. till såsen.

    2. 2

      Sätt ugnen på 225 grader. Skala och finhacka löken. Rör ihop färsen med den pressade potatisen, grädde, mjölk, ägg o lök till en ganska lös smet. Smaka av med salt o peppar. Skär bort det grövsta av bladens mittnerv. Lägg en klick färs (storlek stor köttbulle) på varje blad. Vik in den grova sidan av kålbladet över färsen. Vik sen in sidorna och rulla samman till ett paket. Lägg dem i en välsmord ugnsfast form el. långpanna. Smält smör och ringla över dolmarna. Strö sen socker överst.

    3. 3

      Stek dem ca 30 min. i uppvärmd ugn. Vänd dolmarna och häll 5 dl kålspad över dem. Tillsätt kryddpepparkornen och sojan. Stek i ytterligare ca 30 min. Ös emellanåt. Lägg ev. al-folie över föt att ej vidbrännas. Lägg upp dolmarna på ett fat och håll varma medan såsen görs. Smält matfett i en kastrull, rör i mjölet och späd med skyn. Vispa i grädden. Späd ev med kålspad. Lägg i en msk lingonsylt och smaka av med salt o peppar. Servera kåldolmarna med kokt potatis, sås och lingonsylt, ( jag hoppar över sylten och tar morötter istället 😊,det är en smaksak )

    4.                                                         
       
    5. 🖐©Kerstin .M 2020 💖
     
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress