Finska örfilar
 
Bakade finska örfilar idag. Här kommer recept 😹
 

Ca 30 st bullar
Degen:
150 g rumsvarmt smör, ej smält
5 dl ljummen mjölk, 37 grader
50 g  färsk jäst eller 12 g torrjäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
Ca 14-16 dl vetemjöl special
Fyllningen:
100 g smör
1 msk kanel
1 dl socker
Topping:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker

Så gör du:
Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och lös upp. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt och kardemumma. Mät upp mjölet och häll i det i bunken. Häll inte i allt på en gång, lägg så mycket det behövs tills du får en smidig och lättarbetad deg. Hellre en lite kladdig deg än en som är kompakt. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i 30 min.

Ställ smöret som ska i fyllningen i rumstemperatur tills den mjuknar och blir bredbar. Blanda kanel och socker i en skål.

Häll ut degen på på mjölat bakbord. Dela degen i 3 delar. Kavla ut 1 del till en avlång platta. Bred smöret på degen och strö sedan kanelsocker på. Rulla ihop till en rulle och skär ut trekanter tänk på att inte skära dom för små. Ställ en trekant på bakbordet med spetsen uppåt, truck ner spetsen ordentligt med fingret. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 225°. Pensla bullarna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8-10 min. Låt bullarna svalna under duk.


©KerstinM 2019 👋

 

 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress