
GRÖTKAKOR, 5 st
1,5 dl havregryn
2,5 dl mjölk
75 g smör
2,5 dl mjölk
1 pkt jäst
0,5 dl mörk sirap
1,5 tsk salt
11-13 dl vetemjöl
Gör såhär:
1) Börja med att koka havregrynsgröt. Häll i 2,5 dl mjölk och 1,5 dl havregryn i en kastrull. Ha också i saltet. Koka under omröring i 3 minuter. Ta av från plattan. Ha i smöret och låt det smälta med. Häll i 2,5 dl kall mjölk. Se till att havregrynsröran är 37 grader.
2) Smula i jästen i en bunke. Häll över lite av havregrynsröran och lös upp jästen. Häll i resten av röran. Häll i sirap. Häll i mjölet, lite i taget. Degen ska precis släppa ifrån kanterna, då är den klar. Låt jäsa övertäckt i 45-60 min. Den ska jäsa till dubbel storlek ungefär.
3) Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in plåten som bröden ska gräddas på. Dela upp degen i 5 delar, kavla ut varje del till en rund platta som är ca 1,5 cm tjock. Lägg rundlarna på varsitt bakplåtspapper. Nagga rundlarna och låt sedan jäsa under bakduk i ca 30 min.
4) Ta ut plåten och lägg ett bröd på och grädda i ca 10 min. De ska få fin färg. Grädda sedan en och en tills alla är gräddade. Perfekt att frysa in.


0